Äitinä olo on rakkautta.

Julkaistu:

Tällä viikolla juhlitaan jälleen äitejä ja isoäitejä. DiakonKotihoidon Satu Säike pohtii kirjoituksessaan äitinä olemista. Äitiyteen mahtuu niin paljon – iloa, onnea, ylpeyttä, huolta, harmia, kiukkua ja surua, mutta ennen kaikkea rakkautta.

Äitinä olo on iloa, onnea ja ylpeyttä. Iloa ja onnea siitä, että oma lapsi on olemassa. Iloa lapsen oppimista uusista taidoista, ensimmäisistä sanoista ja askelista. Sykähdyttävä onnen tunne, kun vauva ensi kerran hymyilee ja katsoo silmiin tai lapsen halaus ja aidot sanat ”äiti olet kiva”. Isompien lasten kanssa iloa yhdessä tekemisestä, ihanista oivalluksista, uusista ystävistä, onnistumisista. Aikuistuvien lasten kanssa on ihanaa huomata, kuinka fiksuja ja omanlaisiaan heistä on tullutkaan.  On ilo jutella lasten kanssa ja kuulla heidän ajatuksiaan. Saa iloita heidän itsenäistymisestään ja silti olla läsnä elämässä.

Äitinä olo on välillä myös huolta, harmia ja kiukkua. Huolta pienestä lapsesta, kehittyykö hän normaalisti, hengittääkö varmasti nukkuessaan. Onko lapsella kavereita, liikkuuko tarpeeksi ja missä liikkuu, ja eihän vietä liikaa aikaa koneen ja kännykän ääressä. Ja mitä kaikkea voi tapahtua somemaailmassa tai kun ollaan kavereiden kanssa liikenteessä. Harmia ja kiukkua, kun lapsi ei tottele tai käyttäytyy tökerösti. Pikkulapsiperheessä tai teinien kanssa arki voi välillä olla yhtä taistelua. Lapsi voi sanoa jotain, mikä todella loukkaa, ja sanoissa voi piillä totuuden siemen, joka satuttaa.

Joskus mielessä pyörivät huolet ovat aiheellisia, ja lapsiin liittyvää murhetta voi jonkun äidin elämässä olla paljonkin. Voi mitä murheita maailman äideillä onkaan. Kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan.

Äidit ovatkin taitavia suunnittelemaan. Arjen pyöritys vaatii hyvää organisointia. Ympäristön vaatimusten lisäksi äidit myös itse asettavat mielellään itselleen erilaisia paineita. Pitää olla siisti koti, hyvää ruokaa, lapsilla monipuolisia harrastuksia, joihin tarvitaan kuskia, ja ehkäpä äiti osallistuu niihin itsekin. Luokkaretkiä varten kerätään varoja kaikenlaisin keinoin ja synttäreiden järjestäminen on ihan oma taiteenlajinsa sekin. Toisaalta se kaikki häärääminen ja aikataulut tuovat rytmiä elämään ja myös paljon iloa, kun yhdessä lasten ja joskus toisten vanhempien kanssa suunnitellaan ja järjestetään ohjelmaa.

Äidit haluavat olla apuna myös aikuisten lastensa elämässä ja isoäitinä olo vasta tuokin iloa elämään. Silloin ei enää tarvitse niinkään huolehtia kurista ja kasvatuksesta, saa vaan nauttia lastenlasten seurasta ja tehdä molemmille mieleisiä asioita. Isoäidit ottavatkin yleensä mielellään lastenlapset hoitoon aina kun siihen vain tilaisuus tarjotaan. Myös lomat ja vapaapäivät mummo ehkä suunnittelee lastenhoitotarpeiden mukaan. Isoäiti (ja tietysti myös isoisä) lasten elämässä tuo paljon iloa lapsille sekä näiden vanhemmille, jotka pääsevät joskus kahdenkeskistä aikaa viettämään.

Mitä lapsi sitten odottaa ja toivoo äidiltä? Tärkeintä on varmaan turvallisuus ja läsnäolo, se että tarvittaessa on saatavilla ja tukena. Neuvoja elämän pienempiin ja isompiin kiperiin kysymyksiin. Sitä, että äiti hyväksyy lapsen omana itsenään ja kohtelee tasapuolisesti sisarusten kanssa. Lapselle ei välttämättä ole tärkeää, että ruoka on itse tehtyä ja monipuolista ja koti tiptop puhdas. Tärkeämpää on ehkä se, että äiti ehtii jutella kiireettömästi tai tehdä jotain yhdessä lapsen kanssa. Tärkeää on äidin pitää hyvää huolta myös itsestään ja ottaa omaakin aikaa, äidin hyvä mieli tuo hyvää mieltä myös lapselle. Kaiken ikäisille, aikuisillekin lapsille tärkeää on kokea, että äiti hyväksyy ja arvostaa.

Tärkeää on äidin myös hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Ei aina tarvitse olla täydellinen. Omille lapsilleen on yleensä kuitenkin se paras äiti, kun vaan kuuntelee omaa järjen ja sydämen ääntä.

”Omille lapsilleen on yleensä kuitenkin se paras äiti, kun vaan kuuntelee omaa järjen ja sydämen ääntä.”

Äitinä olo on monenlaisia tunteita, ja kaikki ne tekevät siitä niin ainutlaatuista ja merkityksellistä elämässä. Ennen kaikkea äitinä olo on rakkautta. Sitä että rakastaa lastaan juuri sellaisena kuin tämä on. Kasvattaa ja ohjaa oikeaan suuntaan, mutta antaa myös vapautta ja vastuuta. Rakastaa myös virheiden ja vaikeuksien sattuessa.

Ensi sunnuntaina juhlitaan taas äitejä. Äitienpäivään tuo iloa yhdessäolo ja kiireettömyys. Ehkä ihanat kukat, luonnosta poimitut valkovuokot, tai ruusut tai muut kukat kaupasta. Halaus ja onnentoivotus: äiti olet rakas ja tärkeä.

Iloista ja onnellista Äitienpäivää kaikille äideille!

Tilaa
Ilmoita, kun tulee:
guest
3 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Marjo

Kiitos kirjoituksesta ja hyvää äitienpäivää sinulle❤️

Sanna-Mari Pudas-Tähkä

Kaunis kirjoitus äitiydestä! Kiitos ja hyvää äitienpäivää!

Paula

Ihana kirjoitus 🥰