Ekodiakonia – ihmisten auttamista luontoa säästäen

Julkaistu:

Päätimme kirjoittaa blogikirjoituksemme yhdessä ja samalla keskustella Ekodiakoniasta, joka yhdistää meitä sekä ideologiana että työmme kautta. Ekodiakonia on Länsi-Suomen Diakonialaitoksen säätiölle rekisteröity tavaramerkki. Rekisteröinti-idean isä, Marko Huhtala kertoi meille, että Ekoteologia (uskonnon osa-alue, joka tutkii kristinuskon suhdetta luontoon ja ympäristöön) on paljon käytetty termi, sen sijaan Ekodiakonia-termiä ei ole yleisesti käytetty.

Yhteinen ajatuksemme Ekodiakoniasta on ihmisten auttamista luontoa säästäen. Konkreettinen esimerkki Ekodiakoniasta ovat Länsi-Suomen Diakonialaitoksen säätiön hankkeet Turussa ja Porissa, joilla pyrimme liittymään ja tukemaan olemassa olevaa verkostoa hävikkiruuan hyötykäytön ympärillä

Hyvän mielen palaute

Ekodiakonialla on myös sosiaalinen vastuu työllistämiseen ja hyvinvoinnin jakamiseen. Länsi-Suomen Diakonialaitoksella oli työelämään tutustumisjaksolla graafisensuunnittelijan urasta haaveileva lahjakas nuori nainen, joka toteutti meille ihanan kuvituksen Ekodiakonian käsikirjaan.

Työelämäjakson päättyessä hän antoi kirjeen, jossa kiitti työyhteisöä.

”Kiitos tästä TET-jaksosta!” on, mikä tulee ensimmäisenä mieleen. Sain mahtavan tilaisuuden ja unohtumattoman kokemuksen. En muuta totea, kuin miten parempaa työyhteisöä saa hakea ja mitä inhimillisempiin työtovereihin tavata ja tutustua. Kiitos keskustelemisesta, ajatuksista, vinkeistä, mutta kaikista eniten avarakatseisuudesta ja tuesta.”

Kierrättämällä laadukasta ja kestävää

Diakoniatyö itsessään on ihmisten auttamista. Hyvänä Ekodiakonian tekona seurakuntien diakoniatyö voi antaa maksusitoumuksia vähävaraisille kodin tarvikkeiden hankintaan, esimerkiksi Konttiin tai muuhun kierrätystavarataloon. Pelkäämme, että avunsaajaa voi harmistua ajatuksesta, että köyhän pitää aina tyytyä toisen käyttämään ja vanhaan tavaraan.

Monesti kuitenkin kierrätettynä hankittu tavara on edullisempi ja samalla rahalla saattaa saada huomattavasti laadukkaamman ja kestävämmän hankinnan, mitä vastaavan hintainen uusi olisi ollut. Tässä meillä on Ekodiakoniallekin työsarkaa.

Positiivinen ympäristöviestintä on tärkeä osa auttamistyössä ja aina on hyvä muistuttaa, että luonnonvarojen säästäminen suojelee luonnon lisäksi omaa taloutta, varsinkin silloin, kun teet luontoystävällisiä tekoja omassa lähiympäristössä ja kotonasi

”Luonnonvarojen säästäminen suojelee luonnon lisäksi omaa taloutta, varsinkin silloin, kun teet luontoystävällisiä tekoja omassa lähiympäristössä ja kotonasi.” 

Kohdataan toisemme

Mietimme yhdessä, pitäisikö meidän myös työmme ulkopuolella opetella uudelleen tapaa kohdata ihminen, materiaalisen muistamisen sijaan?

Nykyään lähimmäistä on niin helppo muistaa täysin kohtaamatta. Syntymäpäivätervehdykset ja muut muistamiset hoituvat muutamalla klikkauksella, kotoa poistumatta. Pitkien välimatkojen ihmissuhteissa tämä helpottaa, mutta olisiko puhelu ja kuulumisten kysyminen ekologisuuden lisäksi myös läheisempi muistaminen?  

Monella meistä jo kaapit pursuavat tavaraa. On lahjoja ja muistoja, mutta paljon myös itselleen ”palkkioksi” tai hetken mielijohteesta ostettuja tuotteita, joita syystä tai toisesta ei tule käytettyä. Tuskastumme tavarakaaokseen, mutta silti tavaraa jostain syystä kertyy aina lisää ja lisää. Tänä päivänä kirpputoriostokset ovat trendikkäitä ja kirppareilta saa hyvää tavaraa edulliseen hintaan. Ihmiset vievät ostamiaan tuotteita tavara-ahdistuksessa kirpputoreille – onneksi, hyvä laitetaan kiertoon. Siltikin pitäisi muistaa, että kierrätettyäkin tavaraa tulisi ostaa vain tarpeeseen.

”Tuskastumme tavarakaaokseen, mutta silti tavaraa jostain syystä kertyy aina lisää ja lisää. Pitäisi muistaa, että kierrätettyäkin tavaraa tulisi ostaa vain tarpeeseen.”

Vinkki Ekodiakonian harjoittamiseen

Lauantaina 25.3.2023 järjestetään vuosittainen Earth Hour (suom. tunti maailmalle), jolloin sammutamme valot tunniksi ilmaistaksemme huolemme ilmastonmuutokselle.

Kuluvan vuoden aikana osa meistä on saanut sammutella valoja, jos ei maailman puolesta, niin rahan säästämiseksi. Valojen lisäksi kannattaa napsauttaa myös muut ylimääräiset virtaa kulutavat laitteet hetkeksi pois päältä ja keskittyä miettimään vaikkapa sitä, milloin viimeksi olet viettänyt kokonaisen tunnin ihan vain olemalla rauhassa ja itseäsi kuunnellen?

Merja ja Taina

Tilaa
Ilmoita, kun tulee:
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit