Hääjuhlien aikaan

Julkaistu:

DiakonJuhlan Terhi Peltomäki antaa hyväksi havaittuja vinkkejä hääjuhlan järjestämiseen vuosien kokemuksella. Hääpaikka, häätarjoilu, hääkakku, ohjelma, häissä on monenlaista mietittävää. Häitä on yhtä monenlaisia kuin pariskuntiakin – tärkeintä on että hääpari saa toisensa ja yhteinen elämä voi alkaa.

Kesä on häiden aikaa, mutta kuinka upeat voisivat myös olla häät lumiseen aikaan tuhansien tähtien alla. Olen ollut valmistamassa, kymmenien parien hääjuhlaa kaikkina eri vuodenaikoina. Olen nähnyt innostuksen, odotuksen, yhdessä tekemisen, jännityksen ja hermoiluakin. Kauneinta on kuitenkin nähdä rakkaus.

Innostun itsekin aina, kun pääsen suunnittelemaan hääjuhlaa. Kaikissa juhlissa en ole itse ollut läsnä, mutta tunnelma alkaa jo suunnitteluvaiheessa. Edustan häiden suunnittelussa ruokatarjoilua ja yritän antaa tärkeitä hyväksi koettuja vinkkejä morsiusparille juhlaan ruokailun ympärille.

DiakonJuhlan vuosien kokemus ja matkanvarrella kertynyt rekvisiitta on pitopalveluasiakkaidemme käytössä. Meiltä kannattaa siis kysellä ideoita, jos joku asia juhlan kulussa mietityttää. Käytännössä on nähty ja koettu monta juttua. Ohjelmaa suunniteltaessa osaamme arvioida hyvin esim. ruokailuun varattavan ajan.

Ainutlaatuiset juhlat – vinkkejä häiden järjestämiseen

Täydelliset häät ovat hääparin näköiset, uniikit. Jokainen pari on erilainen ja kaksia samanlaisia juhlia ei ole. Häät ovat usein pariskunnan alkutaipaleen kallein sijoitus, juhlan hinnalle ei ole ylärajaa. On hyvä muistaa, että kaikkea ei kuitenkaan tarvitse hankkia, juhla voi onnistua ilman isoa budjettiakin.

Juhlan suunnittelu alkaa monella usein jo vuosia ennen hääpäivää ja toiset pariskunnat taas järjestävät häät kuukaudessa. Ensin varataan kirkko tai vihkipaikka, seuraavana tarvitaan juhlapaikka ja pitopalvelu. Siinä perusasiat, joista suunnittelu yleensä alkaa. Juhlapaikka vaikuttaa aina häiden luonteeseen ja juhlat usein rakentuvat tänä päivänä jonkun teeman ympärille.

hääpaikat pori pihlajasali

Häissä on hyvä olla alustava aikataulu, mutta sitä ei kannata kirjaimellisesti noudattaa. Juhlaan valittu seremoniamestari huolehtii käytännön kulusta juhlassa ja toimii yhteistyössä keittiön kanssa. Seremoniamestari on usein bestman tai kaaso, henkilö, joka tuntee hääparin hyvin ja osaa olla apuna koko juhlan ajan.

Usein juhlissa pyörii myös valokuvaaja, ainutlaatuinen päivä halutaan ikuistaa kuviin ja videoihin ja onkin mukava, että hääpäivän tunnelmiin pystyy palaamaan sitten näin jälkeenkin päin. Hääparin kannattaa muistaa suunnitella vieraille ohjelmaa ja tarjoilua, jos aikovat ”karata” valokuvaukseen kesken juhlan tai kirkon ja juhlan välissä.

Kuva: Marko Hukka

Hyvät juhlat loppuvat myös ns. vähän kesken, juhliin kannattaa suunnitella siis myös loppumisaika. On parempi lopettaa silloin, kun on kivaa eikä vasta lopen väsyneenä. Silloin koko päivästä jää kokonaisuutena vielä paremmat muistot.

Häiden ruokatarjoilu jää mieleen

Hyvä ruoka on ehdottomasti juhlan tärkeimpiä asioita. Ruokatarjoilu on myös yksi kalleimmista asioista juhlassa. Mutta tarjottavaan kannattaakin satsata, ruoka jää usein vieraiden mieleen. Ruoka suunnitellaan juhlan teemaan sopivaksi tai mennään perinteisellä häätarjoilulla hääparin oman mieltymyksen mukaan.

Ravintoloissa tai juhlakartanoissa hääjuhlan ruokatarjoilu voidaan toteuttaa pöytiin tarjoiluna. Monissa juhlapaikoissa ruokatarjoilu toteutetaan noutopöydästä. Noutopöytä koristellaan juhlavaksi ja siihen saa apua pitopalvelulta. Meillä DiakonJuhlassa panostetaan aina myös ruuan kauniiseen esille laittoon.

”Tarjottavaan kannattaakin satsata, ruoka jää usein vieraiden mieleen.”

Aloittaessani työtä häiden parissa, vieraslistalla oli paljon sukulaisia, tätejä ja setiä, nykyään tärkeitä vaikuttavat olevan kaverit. Tämä on vaikuttanut myöskin tarjottavaan, ja ruokakulttuuri on vapautunut. Sukulaisille tarjottiin perinteisempää hääruokaa ja kaveripainotteisissa häissä näkyy usein harrastukset, mieltymykset eri maiden ruokiin ym. Maailmalta olemme saneet hienoja makuja ja uudenlaista vivahdetta tarjoiluun.

On aina kiva suunnitella tarjoilua, johon oikeasti halutaan satsata. Me DiakonJuhlassa haluamme tehdä yhteistyötä niin hyvin kuin voimme. Nykyään on myös hyvin paljon erilaisia ruokavaliota noudattavia ihmisiä ja he ansaitsevat myös yhtä hyvän ruokatarjoilun, ovathan kaikki vieraat tärkeitä.

Hääkakku on perinteisesti korkea, ja morsiuspari aloittaa ylimmästä kerroksesta. Siinä katsotaan samalla kumpi määrää kaapin paikan tulvaisuudessa (on muuten perinteinen kiva hääjuhlan traditio). Ja kyllähän hääkakku voi olla matalakin, usein kakkuja on tarjolla montaa eri makua. Kaikki on mahdollista – Häissä herkutellaan.

On aika juhlia – yhteinen elämä voi alkaa

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Juhlatilaan saavutaan usein häitä edeltävänä päivänä ja toivoisin jokaisen hääparin nauttivan jo tästä päivästä. Se tunne illalla, kun juhlasali on valmiina ja odottaa seuraavan päivän vieraita – sitä kannattaa fiilistellä ja ihastella.  Tämä on hetki joka on omissa juhlissani aina ollut yksi parhaita. Väsymys ja suunnittelu on tullut päätökseen, tästä hetkestä eteenpäin vain juhlitaan ja nautitaan.

Häiden eteen tehdään paljon töitä ja kuitenkin tuo päivä menee niin nopeasti. Siitä pitää nauttia täysillä. Tärkeintähän kuitenkin on, että hääpari saa toisensa ja yhteinen elämä voi alkaa.

Ihania suunnitteluhetkiä ja ikimuistoisia häitä kaikille tuleville hääpareille!

Tilaa
Ilmoita, kun tulee:
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit