Kodin siivous ja kotityöt herättävät monenlaisia tunteita

Julkaistu:

Kirjoituksessa DiakonSiivouksen Marjo Hartikainen pohtii kodin siivouksen ja kotitöiden herättämiä tunteita sekä yhteisten pelisääntöjen tärkeyttä. Joskus pienikin apu kodin ulkopuolelta voi auttaa jaksamaan ruuhkavuosissa paremmin.

Olen vuosien varrella työssäni ja elämää elämällä huomannut, kuinka suuri merkitys kodin siivouksella ja kotitöiden jakamisella voi olla perheen arkeen. Jokaisella on omat näkemyksensä, odotuksensa ja lapsuuden kodin perinteet, jotka tuomme aina mukanamme omaan perheeseemme. Toisille riittää esimerkiksi siivous kerran kuukaudessa ja joillekin kaikki taas pitää olla puhdasta ja järjestyksessä päivittäin.

Yhteiset pelisäännöt kodin ylläpitoon

Näiden odotusten yhdistäminen arkeen ei aina onnistu ilman yhdessä luotuja sääntöjä ja sovittuja toimintatapoja. Perheen kaikkien jäsenten olisi hyvä osallistua siivoukseen ja järjestyksen ylläpitoon. Muuten yhden henkilön vastuulle jäävät kotityöt kuormittavat kohtuuttomasti liikaa ja muut eivät välttämättä huomaa omalta osaltaan ollenkaan helpottaa siivousta ja kodin järjestystä.

Usein henkilö, jolle työt kasaantuvat, on perheen äiti.  Muistan kuinka neuvolassa jo aikoinaan sanottiin, että jos äiti voi huonosti, niin koko perhe voi huonosti.

”Perheen kaikkien jäsenten olisi hyvä osallistua siivoukseen ja järjestyksen ylläpitoon.”

Kotitöiden ulkoistaminen ruuhkavuosina voi auttaa

Kymmenisen vuotta sitten sain erään puhelun, joka on jäänyt hyvin mieleeni ja toi hyvän mielen. Eräs perheenäiti kiitti silloin vuosia jatkuneesta yhteistyöstä kanssamme ollen erittäin tyytyväinen. Hän oli saanut vuosia sitten mieheltään syntymäpäivälahjaksi DiakonSiivouksen lahjakortin. Mies oli ostanut vaimolleen lahjaksi siivoukset kotiin pari kertaa kuukaudessa vuoden ajaksi. Siivousta jatkettiin vuoden päästäkin.

Kun perheen lapset olivat kasvaneet ja muuttaneet pois, oli tälle äidille jäänyt päällimmäiseksi kiitollisuuden tunne siitä, miten siivousapu oli helpottanut pahimpia ruuhkavuosia. Hän koki, että hän oli onnellisempi ja jopa hänen avioliittonsa oli pelastunut, kun yksi arjen kiirettä tekevistä asioista, siivous, oli ulkoistettu. Hän oli näin jaksanut olla paremmin itse läsnä lapsilleen sekä miehelleen ja hänen hyvinvointinsa oli ollut koko perheelle pelastus – kaikki olivat voineet paremmin. Perhe jatkoi palvelun tilaamista, mutta perheen tilanteen muuttuessa heille riitti hyvin siivousapu vain kerran kuukaudessa.

Joskus me voisimme kaikki miettiä itse omalta osaltamme, mikä meidät saisi jaksamaan ja voimaan paremmin arjessa? Olisiko minun parempi olla, jos saisin välillä helpotusta arkeen – oli se sitten apu ihan omalta perheeltä tai ulkopuolelta tilattuna – esimerkiksi valmiiksi tehdyn ruoan, lastenhoidon tai siivouksen muodossa? Näitä asioita on ihan hyvä nostaa välillä esille omassa perheessä ja pohtia yhdessä.

Joulusiivous kolkuttelee ovella

Joulua edeltävinä viikkoina monella on perinteenä tehdä joulusiivous. Sen tarpeellisuudesta ja tärkeydestä on yhtä monta mielipidettä kuin tekijääkin, mutta jos sen haluaa suorittaa, niin kannattaa aloittaa se jo nyt. Tehdä perusteellinen siivous huone kerrallaan, ja samalla suorittaa itselle turhien tavaroiden lajittelu kierrätykseen, tavalla tai toisella. Väljemmät, läpikäydyt kaapit ja huoneet on helpompi pitää siistinä jatkossakin.

Joulun alla riittää silloin normaali viikkosiivous, kun marraskuun aikana on tullut käytyä huoneet läpi jo perusteellisemmin, ja tällöin jää aikaa muuhun ja toivottavasti myös joulutunnelmasta nauttimiseen.

Itse ajattelen, että tarkempi siivous olisikin järkevämpää suorittaa vasta loppiaisen jälkeen, kun joulujutut on viety taas varastoon odottamaan seuraavaa vuotta ja kuusenneulaset saa imuroida matoilta. Joulunajan tunnelmavaloissa eivät pienet pölyt edes näy. Jokainen tekee tietysti aina omalla tavallaan, mikä tuntuu itselle parhaalta.

Koti on yleensäkin henkilökohtainen paikka, jota muiden pitäisi muistaa kunnioittaa ja osata olla arvostelematta. Jokainen elää omien arvojensa ja tapojensa mukaisesti eikä ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa toimia. Ja pitää muistaa, että järjestys ja jatkuva siivous ei kuitenkaan ole se tärkein asia elämässä. Minunkin se on ollut itseni opeteltava, mutta oppimista on vielä jäljellä.

”Joulun alla riittää silloin normaali viikkosiivous, kun marraskuun aikana on tullut käytyä huoneet läpi jo perusteellisemmin, ja tällöin jää aikaa muuhun ja toivottavasti myös joulutunnelmasta nauttimiseen.”

Tilaa
Ilmoita, kun tulee:
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit