Kylä keskellä kaupunkia

Julkaistu:

Heikki Arikka aloitti työnsä Diakonin uutena toimitusjohtajana kesäkuun alussa ja pääsemme nyt lukemaan Diakon-blogista hänen ajatuksiaan ainutlaatuisesta DiakonKylästämme, jossa elämän erilaiset vaiheet kohtaavat sulassa sovussa.

Kävin muutama päivä sitten lounaalla ravintolassamme, kuten olen usein kesän aikana tehnyt. Ulkona oli jo alkusyksyinen ilma. Istuin Pihlajasalissa ja katsoin ikkunasta Luovin, ammatillisen erityisoppilaitoksen oppilaiden nurmikon leikkuuta ja muita pihatehtävien hoitoa. Ulkona kävi kuhina. Nuoret olivat aktiivisia. 

Samalla silmäilin ravintolan sisällä olevaa kauppaa, jossa kävi tasainen virta asiakkaita. Viereisissä pöydissä söi lounasta useampi ikäihminen. Muutama työntekijä oli ulkoilemassa sotainvalidien kanssa.  

Samasta ravintolan pöydästä näin ikkunasta katsoen Honkalan, nykyiseltä nimeltään Ikihongan, ovelle. Siellä kokoontuivat muistisairaat päiväryhmäänsä ja kotihoidon työntekijät näyttivät tulevan ja menevän samaisesta ovesta.

Kun katselin ympärilleni, moikkasivat Luovin nuoret minua ikkunan läpi. Minua hymyilytti tämä kaikki, mitä näin ympärilläni tapahtuvan. 

Tämä kaikki tapahtui yhdessä hetkessä, lounaalla. Ihmettelin elämän hetkiä ja tätä Länsi-Suomen Diakonialaitoksen kokonaisuutta.  

Pihapiirissä koko elämän kirjo

Kun olin aamulla tullut töihin, marssi pihalla vastaani päiväkotilapsia huomioliiveissään. Keltaliivit olivat liikkeellä. Marssijoiden keskimitta taisi olla noin 60 senttiä. Varsin suloisia. Viime viikolla taas pihalla tuli vastaan Diakin opiskelijoita haalareissaan, kun vanhemmat opiskelijat olivat ottamassa vastaan uusia opiskelijoita.  

Alueella toimii päiväkoti ja eskari Farelma sekä Diak-ammattikorkeakoulu. Kampusalueen talot tarjoavat kodin sadoille ikäihmisille omine pienine lähiyhteisöineen. Luovissa opiskelevat erityistä tukea tarvitsevat nuoret. Kuntoutuskeskuksessa asuvat ja ovat hoidettavina sotainvalidit.

Alueella sijaitsevassa kirkossa, Martintalossa, opiskellaan päivisin ja pyhinä siellä pääsee osallistumaan kirkonmenoihin. Työntekijät järjestävät päivittäin ohjelmaa alueen asukkaille. Ihmisiä asuu alueella pysyvästi ja samalla ihmisiä tulee ja menee. Metsämiehenkadun kampus on kylä, jossa on vahvasti läsnä koko elämän kirjo ja kokonaisuus.  

Tämä kylä keskellä kaupunkia on juuri sellainen kokonaisuus, jossa haluaisin itse asua hieman vanhempana. Täällä asuvat, työskentelevät, toimivat ja puuhaavat kaikki yhdessä lapsista ikäihmisiin. Kaikki jotenkin sopuisasti ja ihan mahtavasti yhdessä.  

”Tämä kylä keskellä kaupunkia on juuri sellainen kokonaisuus, jossa haluaisin itse asua hieman vanhempana.”

Aloitin Länsi-Suomen Diakonialaitoksen toimitusjohtajana kesän alussa. Olen iloinen, että työni on juuri täällä. Joka viikko hämmästyn ja ihmettelen, kuinka upea kokonaisuus rakentuu Länsi-Suomen Diakonialaitoksen toiminnan ympärille. Paitsi että tämä on satojen ihmisten työpaikka, tämä on myös valtavan monen ihmisen elämän keskus ja koti.

Muutto vieraalle paikkakunnalle ja uuden työn aloittaminen on aina erityinen hetki. Muutoksen keskellä mieleni täyttää uteliaisuus ja ilo uudesta sekä kiitollisuus saada olla osana tätä yhteisöä.  

Heikki Arikka
Toimitusjohtaja

Tilaa
Ilmoita, kun tulee:
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit