Mitä jos leijona söis kaikki siivoojat?

Julkaistu:

Kaksi leijonaa kohtasi toisensa.
Toinen kysyi: ”Mitä kuuluu?”
Johon toinen: ”Hyvääpä tässä. Söin juuri siivoojan.”  
Toinen vastasi: ”Kaheliko olet? Älä syö siivoojia, sehän huomataan heti!

Yllä olevan vitsin kuulin vuosia sitten työntekijöiltämme, heille sen oli kertonut toimiston siivouksen yhteydessä siellä työskentelevä mies, joka tällä tavoin halusi kertoa arvostavansa heidän työtään.

Aina ei siis pidä paikkaansa, että siivooja huomataan vasta, kun työ on jäänyt tekemättä, valitettavan usein kuitenkin.

Siivoustyön arvostus

Siivousalan arvostus tai arvostuksen puute on mietityttänyt minua koko työurani ajan. Sen moninaiset vaikutukset näkyvät jatkuvasti myös meidän työpaikkamme arjessa.

Vuosien varrella tilanne on parantunut, työn vaativuus on lisääntynyt, jonka seurauksena koulutukseen panostetaan. Koneiden ja välineiden kehitys on keventänyt työtä. Kiinteistöpalvelualalla toteutunut palkkausuudistus nosti siivousalan palkkoja. Yhä useammat asiakkaat asettavat laadun hinnan edelle. Silti siivoustyön arvostus nousee hitaasti.

DiakonSiivous kotisiivous pori

”Yhä usemmat asiakkaat asettavat laadun hinnan edelle. Silti siivoustyön arvostus nousee hitaasti.”

Osaavatko kaikki siivota?

Varsinkin siivousliikkeellä siivoustyötä voi tehdä ja tehdään paljon ilman ammattikoulutusta tai kunnollista työkokemusta. Siivousala työllistää eri ammattikuntien edustajia, joiden elämäntilanteeseen tietynlainen siivoustyö sopii. Opiskelijat, eläkeläiset sekä oman työnsä ohella lisäansioita hankkivat ovat tavallinen näky meidänkin joukossamme.

Tämä ei silti tarkoita, että kuka tahansa osaa siivota. Sivutoimenakin siivoustyö vaatii asiakaspalveluhenkisyyttä, kykyä ratkaista ongelmia itsenäisesti, perustaitoja siivoustyöstä sekä kosolti käytännön järkeä.

DiakonSiivous kotisiivous Pori

”Siivoustyö vaatii asiakaspalveluhenkisyyttä, kykyä ratkaista ongelmia itsenäisesti, perustaitoja siivoustyöstä sekä kosolti käytännön järkeä.”

Mistä tulevaisuuden ammattilaiset?

Me olemme toistaiseksi saaneet pitää ja löytäneet riittävästi sekä loistavia apukäsiä, että alan rautaisia ammattilaisia. Olemme siis onnekkaita, koska työvoimasta on alalla huutava pula ja oppilaitokset ovat huolissaan täyttämättä jääneistä opiskelupaikoista.

Suuri huolenaihe onkin, mistä tulevaisuuden ammattilaiset. Siivoustyö on harvalle unelma-ammatti, aika harvoin sitä edes mielletään vaihtoehtona, kun mietitään, mikä minusta tulee isona.

Alalla tarvitaan kuitenkin kipeästi väkeä, jolle siivousala on tietoinen vaihtoehto, oikea ammatti, jotka ovat valmiita pysymään kehityksen perässä, oppimaan jatkuvasti uutta, arvostavat omaa työtään, kykenevät vaativaankin asiakaspalvelutyöhön sekä pitävät aidosti siitä, mitä tekevät.

ikkunanpesu DiakonSiivous

Tervetuloa alalle!
(ja varsinkin meille DiakonSiivoukseen)

  • jossa työ on vaihtelevaa ja itsenäistä
  • pystyt vaikuttamaan omaan työhösi ja työmäärääsi
  • tapaat paljon erilaisia ihmisiä
  • pääset näkemään paljon erilaisia paikkoja
  • jossa työkaverit on kivoja
  • jossa voit opiskella oppisopimuksella

Raikkain syysterveisin
Ulla

P.S. Kysy lisää Ullalta, jos kiinnostuit alasta!

guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit