Persoonalliset hautajaiset – vaihto-oppilaana saksalaisissa hautaustoimistoissa

Julkaistu:

DiakonHautauksen Ira Vastavirta kävi vaihto-oppilaana Saksassa hautauspalvelualan tutkintoa suorittaessaan. Matkalta tarttui mukaan monia monenlaisia mielenkiintoisia kokemuksia ja havaintoja erilaisista kulttuureista. Saksassa ollaan hieman persoonallisempia Suomeen verrattuna, eletty elämä, persoonallisuus ja esimerkiksi harrastukset näkyvät vahvasti myös hautajaisissa.

Keskiviikkoisena iltapäivänä yli vuoden kestänyt suunnittelu ja haaveilu realisoitui. Seuraavana maanantaina alkaisi kolme viikkoa kestävä kansainvälinen työelämäjakso Saksassa. Pienenä yllätyksenä tuli, että tämä turnee alkaakin Berliinistä ja siirtyy Düsseldorfin kautta Geislingeniin. Hieman siinä torstaista lauantaihin pisti miettimään, mihin sitä taas on päänsä pistänyt kun lentojen ja majoitusvarausten kanssa tuli hiukan kiire.

Mahdollisuus kansanväliseen vaihtoon oli yksi pääsyy aloittaa ammattitutkinnon opiskelu 2021 Turun kristillisellä opistolla. Seurakunta- ja hautauspalvelualan tutkinnon hautauspalvelun osaamisalaa on järjestetty vasta vuodesta 2018, eikä kukaan muu ollut ennen keksinyt lähteä tältä alalta vapaaehtoiseen vaihtoon. Vaihtoa tuki koulun Erasmus-apuraha ja työnantajalta saatu mahdollisuus pitää vapaata.

Koronakin tuli sekoittamaan vaihdon suunnittelua, Saksa valikoitui kohteeksi kun halusin tutustua reilusti erilaiseen hautauskulttuuriin kuin meillä Suomessa. Ja sieltä sitä sitten maalaishiiri löysi itsensä suurkaupungista, Berliinissä kun on laskentavasta riippuen saman verran tai enemmänkin asukkaita kuin koko Suomessa. Berliinin-viikolla olin paikallisessa hautaustoimistossa mukana heidän jokapäiväisessä työssään, kuljetuksissa, hautajaisissa, tutustuin toimiston tapoihin ja paikallisiin käytäntöihin, palsamointiakin pääsin seuraamaan. Lisäksi turistikohteet tuli nähtyä ruumisautosta käsin.

Berliini

Avoimet ovet ja kuvitteelliset hautajaiset

Viikon lopulla oli paikallisella krematoriolla avoimet ovet, joissa vieraili päivän aikana todella paljon ihmisiä. Krematoriolla oli mm. opaskierroksia tiloihinsa, hautaustoimistojen liiton esittelyä, arkkuja ja uurnia näytillä, kiven kaiverrusta pääsi kokeilemaan ja tutustumaan eri kulttuurien hautaustapoihin.

Krematorion avoimet ovet -päivä

Lisäksi oli kuvitteelliset hautajaiset, tänä vuonna teemalla luonnonmukaisuus. Kappelissa oli arkku ja koristelut teeman mukaan, hautajaismusiikit ja puhe, eli kuten oikeat hautajaiset, mutta ilman vainajaa. Lopuksi yleisö sai esittää kysymyksiä aiheesta. Suomalaisittain ajatus tuntui hieman vieraalta, mutta kappeli oli aivan täynnä halukkaita. Edellisinä vuosina teemoja oli ollut muun muassa covid ja nuoren hautajaiset.

Kuvitteelliset hautajaiset iltavalaistuksessa.

Junalla siirryttiin Düsseldorfiin, siellä viikon aiheena vierailu paikalliseen hautausalan kouluun ja toimistoon sekä hautaustoimiston liiton ihmisten kanssa tapaamisia ja keskusteluja. Koulussa on tiloja käytännön harjoituksiin sisällä ja hautausmaalla, oppimäärään kuului mm. haudan kaivamista, arkkujen ja uurnien rakenteeseen tutustumista, harjoituskappeli, teoriaa ja käytäntöä. Kappelin somistus kuului myös harjoiteltaviin asioihin ja sitä varten oli rekvisiittaa käytössä, sulassa sovussa olivat ristit, sukset, kynttilät, moottoripyöräkypärät ja enkelit odottamassa.

Koulun kappelissa menossa etsi viisi virhettä -koe

Viimeisellä viikolla matka jatkui Geislingen an der Staigeen, maaseudulle Stuttgartin kupeeseen, jossa hautaustoimisto oli rakennettu entiseen autokauppaan omine kappeleineen ja muine tiloineen.

Hyvät, toiveiden mukaiset hautajaiset

Työ sinällään on samanlaista molemmissa maissa, järjestetään hyvät, toiveiden mukaiset hautajaiset. Saksassa ehkä hieman ollaan edellä personoinnissa, esimerkiksi yhteen uurnaan laitettiin FC Bayern Münchenin logo, toisessa oli kappeli koristeltu kauttaaltaan vainajan oman puutarhan tuotteilla ja teipillä korjatulla lempiomenakorilla. Hautakivissä näkyi jos jonkinlaista koristetta ja muotoa.

Ennakkosuunnittelu ja ekologisuus ovat selvästi nouseva teema, metsä- ja merihautauksineen, siinä ehkä meillä ollaan edellä hyvin tiukkoina ekostandardeina arkuissa ja uurnissa ja kotimaisuuden suosimisena.  Tietysti isossa maassa on tilaa eri tavalla erilaisillekin palveluille ja tuotteille, mutta ihan en heti näe ainakaan itse Suomessa surujoogaa tai sormenjälkikoruja.

Reissu oli hyvin antoisa, enkä ollut väärässä junassakaan kuin kerran. Sanaakaan saksaa osaamatta pärjäsi hyvin englannilla ja mahtavasti nykyteknologiaa hyödyntäen käännösohjelmilla, ajatuksia ja vinkkejä omaan työhön tuli ammennettua työvälineistä, erilaisista tavoista tehdä asioita ja ammatillisen itsetunnon vahvistumisesta. Kun menee avoimin mielin ei ikinä tiedä mistä itsensä löytää.

Tilaa
Ilmoita, kun tulee:
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit