Poikkipuun arvot

Julkaistu:

Diakonia- ja kansalaistoiminnan johtaja Marko Huhtala pohtii Diakon-blogissa arvoja pääsiäisen lähestyessä. Arvoilla, niihin sitoutumisella ja niistä käsin työskentelyllä on huomattava merkitys – kun työn ja toiminnan arvot resonoivat oman sisäisen maailman kanssa, on niiden kanssa helppo elää ja se näkyy.

Arvot ovat periaatteita tai käsitteitä, jotka ovat tärkeitä ja ohjaavat ihmisen toimintaa, päätöksiä ja käyttäytymistä. Arvot voivat olla henkilökohtaisia tai yhteiskunnallisia, ja ne voivat vaihdella kulttuurien, yhteisöjen ja yksilöiden välillä.

Joitakin yleisiä arvoja ovat esimerkiksi rehellisyys, kunnioitus, oikeudenmukaisuus, vastuullisuus, yhteistyö, empatia ja avoimuus. Nämä arvot ovat yleisiä monissa yhteiskunnissa, koska ne ovat perustavanlaatuisia hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen kannalta.

Arvot voivat vaikuttaa ihmisten elämään monella eri tavalla. Ne voivat auttaa ihmisiä tekemään valintoja, joita he pitävät oikeina, ja toimimaan tavalla, joka on sopusoinnussa heidän henkilökohtaisten vakaumustensa kanssa. Ne voivat myös auttaa ihmisiä ymmärtämään paremmin toisiaan ja rakentamaan yhteisöllisyyttä.

Arvojen merkitys voi korostua erityisesti silloin, kun ne joutuvat ristiriitaan. Esimerkiksi, jos henkilö pitää tasa-arvoa tärkeänä arvona, mutta huomaa, että joku hänen ystävistään syrjii toista ihmistä, hän voi joutua valitsemaan arvojensa ja ystävyyssuhteidensa välillä.

Yhteiskunnassa arvoilla on myös tärkeä rooli, sillä ne muodostavat perustan yhteisille normeille ja säännöille. Esimerkiksi oikeusjärjestelmä perustuu arvoihin, kuten oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon. Politiikassa arvot voivat olla erityisen tärkeitä, sillä ne ohjaavat päätöksentekoa ja lainsäädäntöä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että arvot ovat tärkeitä käsitteitä, jotka ohjaavat ihmisten toimintaa ja päätöksentekoa. Ne voivat olla henkilökohtaisia tai yhteiskunnallisia, ja ne vaikuttavat monin tavoin ihmisten elämään.

Edellä kirjoitettu kursivoitu teksti saattaa kuulostaa yleispätevältä ja ehkä hieman kylmältäkin puheelta arvoista. Tottahan teksti on, mutta olen tuottanut sen tekoälyn avulla. Kysyin yksinkertaisesti, että ”mitä ovat arvot ” ja sain tuollaisen vastauksen. Arvojeni mukaista taas ei olisi ollut se, että olisin väittänyt sen olevan omaa tekstiäni. Teksti myös osoittaa hieman pelottavallakin tavalla sen millaiseen maailmaan olemme menossa. Ainakin maailmaan, jossa arvoilla ja niistä kiinni pitämisellä on kysyntää.

Arvot sitovat meitä mm. työyhteisöön. Diakonialaitoksen työ perustuu kristillisille arvoille. Strategiaa on hiottu tänä keväänä ja siellä ensimmäisiä kohtia on kysyä: mitä arvostamme? Arvostamme kristillistä arvomaailmaa ja työmme perustuu sille. Voimme sanoa, että rakennamme ihmiskunnan perusarvomaailman kivijalalle. Tuossa on varmaan yksi syy, miksi moni työntekijöistä on viihtynyt pitkään Diakonialaitoksella. Työn ja toiminnan arvot ovat resonoineet oman sisäisen maailman kanssa. Lähimmäisenrakkaus – jokainen on lähimmäinen – on hieno arvo, vaikka kuulemma sanaa ei enää nykyihminen käsitä.

Olen nähnyt monia järjestöjä, jotka ovat muuttaneet sitä arvopohjaa, jolle heidän työnsä on alussa perustunut. Niitä järjestöjä ei moniakaan ole enää olemassa. Niin tärkeää on arvoista käsin työskentely.

Pääsiäinen muistuttaa meitä omista arvoistamme. Elämme poikkipuun arvomaailmasta. Pääsiäisenä Kristuksen tyhjä risti muistuttaa suhteesta ylös ja suhteesta sivuillemme. Poikkipuu osoittaa lähimmäistä. Tämä kirjoitus on puhetta arvoista ja samalla ”pääsiäissaarna”. Muistutus siitä, että meidän arvomaailmallamme on syvä pohja, mihin on helppo sitoutua.

Hyvää pääsiäistä!

Marko Huhtala

Tilaa
Ilmoita, kun tulee:
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit