Uudella tavalla uuteen vuoteen 2022 – tee hyvänmielen lista!

Julkaistu:

DiakonAsumisen asumisohjaaja Nea pohtii uuden vuoden alkua ja uuden vuoden lupauksia. Uudessa vuodessa on aina jotain, joka saa miettimään omaa elämää ja asioita, joita ehkä haluaisi muuttaa tai mihin haluaisi panostaa enemmän. Mutta mitä jos tekisit tänä vuonna uuden vuoden lupausten sijaan hyvänmielen listan? Asioita, joista sinulle tulee hyvä olo, mistä nautit tai jotka saavat sinut iloiseksi.

Kun jouluruoat on syöty, joulukuusi pakattu kellariin ja auton radio ei soita enää Jouluradiota, monen ajatukset siirtyvät luonnollisesti vuodenvaihteeseen ja itse uuteen vuoteen. Samalla uusi vuosi saattaa tuntua uudelta alulta. Usealle meistä myös uuden vuoden lupausten tekeminen on tuttua – myös minulle! Olen vuosien saatossa luvannut itselleni mm. sanoa enemmän ”kyllä”, aloittaa uuden kielen opiskelun, liikkua enemmän, syödä irtokarkkeja vähän vähemmän ja löytää uuden harrastuksen.

Tiesitkö muuten, että tapa tehdä hyviä lupauksia on jopa 4000 vuotta vanha! Babyloniassa sitouduttiin aina uuden vuoden kunniaksi palauttamaan lainatut työkalut takaisin omistajalleen. Myös antiikin Roomassa tehtiin lupauksia kaksikasvoiselle jumalalle, jonka uskottiin näkevän menneeseen ja tulevaan. En tiedä palauttivatko babylonialaiset lainaamiaan työkaluja takaisin omistajilleen kuten lupasivat, mutta minä yleensä unohdin lupaukseni viimeistään helmikuussa.

Vaikka uuden vuoden lupaukset eivät ole omalla kohdallani juurikaan kestäneet, pidän siitä, että lupauksia pohtiessa tulee mietittyä omaa elämää ja niitä asioita, jotka itselle ovat tärkeitä ja joihin haluaisi panostaa enemmän.

On mukava miettiä, mitä tuleva vuosi saattaa mukanaan tuoda ja miten vuoden kulkuun voisi itse vaikuttaa. Tänä erikoisena aikana ajattelen, että itsestä ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on erityisen tärkeää, minkä takia suuret lupaukset ja niistä kiinni pitäminen saattavat luoda turhia paineita muutenkin monen kohdalla muuttuneeseen arkeen.

Tee tänä vuonna hyvänmielen asioita

Tämän vuoksi haastankin teidät blogin lukijat koittamaan tänä vuonna jotakin muuta varsinaisten lupausten sijaan! Kirjoita itsellesi ylös asioita, joiden tekemisestä sinulle tulee hyvä olo, mistä nautit tai mikä saa sinut iloiseksi.

Voit laittaa listan asioista vaikkapa jääkaapin oveen, mistä voit toteuttaa yhden kohdan aina silloin, kun siltä tuntuu tai kirjoittaa asiat erillisille lapuille, jotka voit laittaa purkkiin ja summamutikassa nostaa yhden lapun, kun haluat erityisesti ilahduttaa itseäsi. Nämä asiat voivat olla hyvin pieniä ja arkisia, mutta ne tuovat takuulla hyvän mielen ja mikä tärkeintä, teet asiat juuri itseäsi varten.

Tässä muutama esimerkki omalta listaltani:

  • käy luistelemassa,
  • osta kotiin kukkia,
  • venyttele ja rentoudu rauhoittavan musiikin tahtiin,
  • kokeile uutta reseptiä,
  • kutsu kavereita elokuvailtaan,
  • pidä piknik takapihalla,
  • mene iltauinnille pyörällä,
  • syö aamupalaa parvekkeella…

Käytä mielikuvitusta ja nauti keksimistäsi hyvän mielen asioista!

”Nämä asiat voivat olla hyvin pienä ja arkisia, mutta ne tuovat takuulla hyvän mielen ja mikä tärkeintä, teet asiat juuri itseäsi varten.”

Iloista energiaa DiakonKylästä

Kun aloitin työt DiakonAsumisen uutena asumisohjaajan lokakuun lopulla, oli se minulle omalla tavallaan myös uusi alku. Uusi iso työkenttä, tai oikeastaan kylä, täynnä toimijoita ja monta taloa asukkaineen, joihin tutustua. Vaikka pää oli hetken pyörällä muutosten keskellä, olen päässyt mukaan DiakonKylän iloiseen menoon mielestäni hienosti! Siitä on kiittäminen koko lämminhenkistä porukkaa, joiden kanssa saan työpäiväni viettää ja hauskoja työpäiviä, joista jokainen on aivan omanlaisensa.

DiakonAsumisessa uusi vuosi on otettu vastaan uudella energialla ja innolla katse jo tulevassa keväässä. Monenlaista on suunnitteilla ja varasuunnitelmiakin on tehty, jos korona edelleen heittää kapuloita rattaisiin.

Asumisohjaajana koen olevani erityisen onnekkaassa asemassa, sillä saan normaalioloissa viettää suuren osan ajastani kylän asukkaiden kanssa toimintatuokioissa, kerhoissa tai yhteistiloissa pidettyjen ”tapaamistuntien” yhteydessä, tai vasta taloon muuttaneen asukkaan luona kotikäynnillä tai asukkaan soittaessa, että tulisinko neuvomaan, miten SmartTVstä saikaan sen Netflixin näkymään. Työpäiväni ovat täynnä ihania kohtaamisia, joista saan suunnattomasti energiaa.

Oma toiveeni tulevalle vuodelle olisikin, että nämä kohtaamiset saisivat jatkua ja pääsisimme pian taas kaikki nauttimaan toistemme seurasta huoletta.

Aurinkoista talven jatkoa toivottaa
Nea

Tilaa
Ilmoita, kun tulee:
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit