Pirjo kuntoutuu kohti uutta arkea

Julkaistu:

Kohtasimme porilaisen 74-vuotiaan Pirjo Rinteen syksyisenä päivänä DiakonPuistossa. Istahdimme alas penkille keskustelemaan hänen matkastaan DiakonTerveyden kuntoutukseen. Pirjo toivoi mahdollisuutta jakaa tarinansa kannustukseksi muille kuntoutukseen hakeutumista suunnitteleville.

Polkupyörä vaihtui rollaattoriin

Liikkuminen on ollut Pirjon elämässä tärkeää. Ahkerasta polkupyöräilystä palkittu nainen on joutunut viime vuosina vaihtamaan polkupyörän rollaattoriin. Liikunta on muuttunut minimaaliseksi.

Tilanteeseen hän suhtautuu huumorilla ja toteaakin rollaattoriaan taputtaen ”Nyt sitä kuljetaan yhdessä Maunon kanssa.

Elämä kuljetti kampaamoyrittäjän lopulta virikeohjaajaksi ikäihmisten pariin. Polvivaivat alkoivat pahentua jo tässä vaiheessa työelämää ja ovat vaivanneet arkea enemmän viimeiset 13 vuotta.

Yksilöllistä apua ja tukea DiakonTerveyden kuntoutuksesta

Pirjo hakeutui Kelan tukemana kuntoutukseen DiakonTerveyteen. Paikka oli entuudestaan tuttu, koska hän oli aiemmin asioinut samoissa tiloissa geriatrin vastaanotolla. Asia järjestyikin nopeasti. Vuosi sitten saadun päätöksen jälkeen takana on nyt kolme kuntoutusjaksoa DiakonTerveydessä.

Pirjo kokee tulleensa kohdatuksi yksilönä ja kuntoutus järjestettiin hänen tarpeidensa ympärille. Tuntuu hyvältä, että asiakas nähtiin kokonaisuutena, ei vain kipeänä polvena. Kuntoutuksen päivän ohjelmaa pystyttiin muokkaamaan voinnin mukaan. Jos polvikipu haittasi kävelyä, järjestettiin osa yksilötapaamisista Pirjon omassa huoneessa. Jumppaohjeet suunniteltiin kotona helposti arkeen toteutettaviksi.

Yksilöllisyys näkyi oman huoneen lisäksi pienissä arkisissa huomioinneissa henkilökunnalta. Yhtenä iltana iltapalaa tuodessaan hoitaja kävi poimimassa tuoreita luumuja pihan luumupuusta.

Ryhmätoimintaakin oli, mutta nekin järjestettiin räätälöitynä. Liikuttiin sisällä ja ulkona, liikuntasalissa sekä uima-altaassa. Pirjo pääsi osallistumaan myös lääkärin keskusteluryhmään, jonka aiheena oli selkä- ja polvivaivat sekä leikkaukset ja kivunhallinta. Tiedonsaanti helpotti omia pelkoja lähestyvää polven tekonivelleikkausta kohtaan.

Kuntoutuksessa mielikin virkistyi hyvän henkilökunnan sekä hauskan kuntoutusporukan seurassa. Mielialan hän nostaa tärkeäksi osaksi kuntoutusta todeten

Kun mieli on virkeä, koko kroppa kiittää. Kuntoutuksen aikana putosi iso paino harteilta pois. Täällä koko henkilökunta ansaitsee etähalauksen. Kaikki on huippuja.

Uusilla eväillä ja positiivisella mielellä kohti uutta arkea

Kolmen kuntoutusjakson anti jäi elämään osaksi arkea. Niistä mainittakoon ainakin uuden sängyn ostaminen, mindfulness-harjoitteet ja säännöllinen jumppaaminen ohjeiden mukaan. Polvileikkaukseen Pirjo valmistautuu ohjeiden mukaan mm. reisiä vahvistamalla.

Pirjo nauraa pilke silmäkulmassa, että kuntoutuksessa annettiin varsinaista ”realiteettiterapiaa”.

Antoivat sieltä ohjeet ja sanoivat, että se on nyt mummelista itsestään kiinni. Jos ei jumppia tee, niin silloin se kostautuu ja voi riutua niin paljon kuin tykkää.

Olen alkanut miettimään miten tärkeät nämä kintut on. Liikuntakyky pitäisi saada säilymään”, Pirjo toteaa hetkeksi vakavoituen.

Hän kertoo suosittelevansa ehdottomasti DiakonTerveyden kuntoutusta muillekin. Tuttava olikin jo kysellyt, mikä se paikka oli, jossa hän kuntoutuksessa kävi.

Aloitan jokaisen päiväni sanomalla itselleni, että tänään tulee hyvä päivä”, toteaa Pirjo.

Kyllä vanhemmallakin ihmisillä voi olla ihan hauskaa. Ei mikään ikä ole huono ikä.”, hän jatkaa hymyillen.

Lämmin kiitos Pirjolle kohtaamisestamme, joka sisälsi paljon elämäniloa, huumoria ja naurua!