Sirkku muutti DiakonKylään

Julkaistu:

Sirkka-Liisa Malmi, tutummin Sirkku, muutti Diakonkylään rakennettuun DiaLinnaan heti talon valmistuttua vuonna 2015. Sirkku oli kuullut valmistuvasta talosta lapsuudenystävältään, joka asui alueelle kaksi vuotta aiemmin rakennetussa DiaVillassa.

Sirkkua kiehtoi Diakonin kerrostalojen yhteisöllisyys sekä mahdollisuus osallistua erilaisiin aktiviteetteihin ja tapahtumiin, joita Diakonin alueella järjestetään.

– Minulle on tärkeää asumisen yhteisöllisyys ja mahdollisuus osallistua toimintaan. Täällä osallistun kaikkeen, mitä vain järjestetään!

Ilman näitä ominaisuuksia Sirkku tuskin olisi muuttanut pois Harjavallasta, missä hän asui 1960-luvulta lähtien.

– Harjavallassa asuin yksin isossa rivitalokodissa. Jos olisin vain halunnut muuttaa pienempään asuntoon, olisin etsinyt asunnon Harjavallasta.

DiakonKylään muutettuaan Sirkku luopui myös autostaan, sillä keskeisellä paikalla ja palveluiden lähellä omalle menopelille ei ollut juurikaan tarvetta. Sirkku kertoo, että DiakonSiivouksen siistijä käy kerran kuussa siivoamassa asunnon.

– Muulloin siivoan itse ja pyykit pesen alakerran pyykkituvassa. Siellä on hyvät tilat, pyykkikin valmistuu kuin itsestään.

Piti pohtia
miten vietän eloni
viimeiset ajat

Missä on apu,
kun siihen tulee tarve
löydänkö sitä?

Missä säilyisi
vireys, osallisuus
ja iloisuuskin

Eteen avautui
nyt uusi mahdollisuus
Muuttaisin Poriin

Aktiivinen puuhaaja

Sirkku on ollut aktiivinen koko elämänsä; 19-vuotiaana Sirkku avasi jo oman kaupan ja ensimmäinen oma kotikin rakentui kaupan yläkertaan. Myöhemmin Harjavallan liikekeskukseen avautui Sirkun valinta. Harrastuksille ei ollut Sirkun menevässä elämässä tällöin liiaksi aikaa. Kun kauppiaan ura jäi taakse, Sirkku hurahti Harjavallan kansalaisopistolla järjestettyyn joogaan. Harrastus vei Sirkun mukanaan.

– Ja yhtäkkiä olinkin jo ohjaamassa joogaa! Vedin joogaryhmiä ympäri Satakuntaa neljäkymmentä vuotta, parhaimmillaan seitsemää ryhmää viikossa. Ohjasin joogaa vielä 80-vuotiaana.

Tultiin tutuiksi
löytyi uudet ystävät
aivan läheltä

Puitteet on luotu,
meille tarjottu kaikki,
viihtyä täällä

Uida, kuntoilla
ja lenkkeillä luonnossa
halumme mukaan

Aktiivinen elämä on jatkunut myös DiakonKylässä. Uiminen on Sirkulle tärkeä osa arkea. Hän käy kahdesti viikossa aamu-uinnilla DiakonTerveyden uima-altaalla kerrostalojen asukkaiden omalla uintivuorolla. Virkistäytyäkseen ja pitääkseen jalat hyvässä kunnossa Sirkku käy muutaman kerran vuodessa DiakonKylän jalkahoitajan luona. Sirkku on tuttu näky myös alueen tapahtumissa ja viikoittain taloissa järjestettävissä toimintatuokioissa. Toimintatuokioiden ohjelma vaihtelee viikoittain – toisinaan pelataan bingoa, kuunnellaan musiikkia tai visaillaan, joskus muistellaan menneitä tai puhutaan ajankohtaisista aiheista.

– Talossamme on aika paljon aktiivisia asukkaita, olemme järjestäneet itsekin talomme yhteistilassa erilaisia kerhoja. Meillä on ollut täällä mm. neulekerhoja ja pelihetkiä. Välillä kahvitellaan yhdessä.

Tietokilpailut
olin kaivannut niitä
aivojumppaani

Täällä havahduin
miten paljon vielä muistan
kun joku kysyy

Haikut ja tabletti ovat osa Sirkun arkea

Korona-aikana erityisjärjestelyin pidettyjen toimintatuokioiden lisäksi muita asukkaita on päässyt tapaamaan muun muassa DigiDiakon hankkeen myötä syntyneen Digi-Ikikerhon kautta. Digi-Ikikerhoon osallistutaan tietokoneen tai älylaitteen kanssa verkon välityksellä.

– Osallistuin 90-luvulla kansalaisopiston tietokonekurssille. Silloin ei ollut käytössä vielä hiiriä, vaan tietokonetta ohjailtiin vain näppäimillä!

Nykyisin Sirkku käyttää tablettia ja se onkin tiukasti mukana arjessa. Sirkun mukaan tabletti on tuonut Digi-Ikikerhon lisäksi paljon uusia mahdollisuuksia elämään. Viimeisimpänä netistä löytyi uudet reseptit palsternakkakeittoon ja feta-tomaattipiirakkaan. Tabletin kautta Sirkku kuuntelee sukkien kudonnan lomassa äänikirjoja ja seuraa sääksikameroiden kautta Satakunnan sääksien elämää. Sääksiperheiden seuraamisen myötä syntyi myös iso liuta japanilaisia haiku-runoja.

Haikuja Sirkku kertoo alkaneensa kirjoittaa muutettuaan DiaLinnaan ja viittaa kirjoittamaansa haikuun.

– Haikuni kertovat arjesta ja elämästä. Muutettuani DiakonKylään löysin taas minuuteni. Täällä olen osa yhteisöä ja saan olla oma itseni. Saan vitsailla muiden kanssa ja olla oma nokkela itseni.

Sirkku kertoo, että DiakonKylään oli helppo tulla, koska päätös muutosta oli tehty itse.

– Tietysti on myös hyvä, ettei lastenikaan tarvitse huolehtia, miten pärjäisin yksin isossa rivitalokodissa.

Nokkeluus löytyi
tilannekomiikkakin
vielä tallella

Ne ovat olleet
osana minuuttani
löytyi taas täällä

Tänne muuttoko
sai tämän kaiken aikaan
minä uskon niin

Uskon monen muun
yhtyvän ajatukseen
koti on täällä

Haikut tekstissä ovat Sirkun haikusta, jonka hän on kirjoittanut Diakonkylästä.