Tertusta DiakonKylässä on hyvä ja turvallista asua

Julkaistu:

DiakonKylässä asuva Terttu kertoo yhteisöllisyyden ja lähellä olevien palvelujen luovan turvaa ikäihmisen arkeen. DiakonKylä on kuin pieni kylä, kaikki tervehtivät toisiaan ja ihmisiin on helppo tutustua. Esteettömyys helpottaa alueella liikkumista.

Istahdan Diahavussa Tertun sohvatuolille ja ihailen pöydällä olevaa käsinkirjailtua liinaa. Se on yksi monista asioista, jotka kertovat käsitöiden olleen hänen rakas harrastuksensa. Valitettavasti nykyisin selkeästi huonontunut näkö on tullut käsitöiden teon esteeksi.

Reilu vuosi sitten Tertun elämässä tapahtui paljon muutoksia. Leskeksi jäätyään hän asui yksin kerrostaloasunnossa Porissa. Arkeen apua antoi DiakonKotihoito.

”He ovat syy siihen, että halusin muuttaa tänne. Joka aamu sieltä ovesta sisään astui iloinen hoitaja. Vaikka hoitaja vaihtuikin välillä, niin aina tiesi seuraavankin olevan mukava ja hyvä. Se sai minut haluamaan muuttoa DiakonKylään. Sitä ajatteli voivansa viimeiset päivänsä viettää turvallisessa ympäristössä sellaisten ihmisten kanssa”, Terttu kertoo.

”Täällä asuminen on tärkeää myös omaiselle. Enää ei tarvitse miettiä miten oma ikääntynyt läheinen pärjää vaan tukea ja hoivaa saa silloin kun tarvitsee.”

Yhteisöllisyys ja esteettömyys ovat isoja plussia

Kokemusta DiakonKylässä asumisesta on kertynyt reilun puolen vuoden ajalta. Terttu mainitsee asumisen täällä olevan paljon yhteisöllisempää kuin tavallisessa kerrostalossa. Useammat asukkaat ovat samalla lailla apua tarvitsevia. DiakonKylässä on mukavaa, kun ihmiset tervehtivät luontevasti toisiaan tavatessaan. Tämän on huomannut myös Tertun tytär, jota tervehditään tuttuvallisesti aina hänen käydessään. Käytävillä vaihtuvat kuulumiset ja uudet asukkaat esittäytyvät.

Liikkuminen huoneistossa ja kerrostalossa on helppoa myös erilaisten apuvälineiden käyttäjille. Terttu kertookin esteettömyyden luovan turvallisuutta, jonka vuoksi uskaltaa piipahtaa esimerkiksi alakerran naapurin luona kylässä.

”Täällä on luottavainen olo, koska joku muu on jo etukäteen miettinyt, mitä ikääntynyt tarvitsee”, hän toteaa viitaten samalla kaikkeen toimintaan alueella.

Tietovisat ja askartelukerho tuovat mukavaa tekemistä arkeen

Terttu kannustaa uusia asukkaita lähtemään yhteisiin tapahtumiin mukaan avoimin mielin.  Toimintatuokioissa hän käy itsekin melko usein.

”Olisin ollut hyvin pahoillani, jos olisin parin viikon takaisen historia-tietovisan menettänyt”, Terttu naurahtaa ja haastattelumme kääntyy hetkeksi Porin vaakunan latinankielisen tekstin muisteluun.

Näön heikkeneminen ei ole estänyt askartelua kokonaan. Terttu ystävystyi talossa asuvan käsitöistä innostuneen Anjan kanssa. He perustivat DiaHavulaisille askartelukerhon, jonne voi tulla askartelemaan, omien neulomusten kanssa tai vaikka ihan vain jutustelemaan.


”Porukalla on tehty nyt pieniä virkattuja kukkasia, jotka ripustamme koivunoksiin pääsiäisiloksi muille”, Terttu kertoo hymyillen.

Vinkki muuttamista miettiville

Kysyn lopuksi Tertulta, mitä hän haluaisi sanoa ikääntyneelle, joka pohtii esimerkiksi omakotitalosta muuttoa tänne DiakonKylään. Hetken pohdittuaan Terttu vastaa:  

”Täytyy uskaltaa luopua jostain saadakseen jotain uutta hyvää tilalle. Oma asenne ratkaisee muutoksien aikana.”

Vielä yhden vinkin hän haluaa antaa: ”Kokeile ensin DiakonKotihoitoa ja tee sitten päätöksesi, kuten minäkin tein.”

Poistun asunnolta antaen Tertulle ruokarauhan. Haastattelun aikana DiakonJuhla oli toimittanut hänelle lounaan kotiin. Yhteistilojen ohitse kävellessäni näen pöydillä koivunoksia maljakoissa virkatuilla kukilla koristeltuina. Piristykseksi kaikille.

Voit lukea DiakonAsumisen palveluista lisää täältä.