Minä löysin tämän sinulle

Julkaistu:

Tällä viikolla vietetään Vanhustenviikkoa teemalla ”Luonto antaa voimaa”. Luonto on vahvasti läsnä myös meillä Päivätoiminta Rinkeplummassa. Luonto näkyy sekä ympärillä olevana, turvallisena pihana ja DiakonPuistona kuin myös ohjaajiemme luomina virtuaalisina matkoina. Ohjaajamme Sini ja Anne ovat vieneet videoiden avulla rinkeplummalaisia monille nojatuolimatkoille luonnon keskelle ympäri Suomea.

Terassiovi aukeaa ja ulos astuu iäkäs rouva. Hän kulkee hitain päättäväisin askelin yli puisten terassilautojen. Keppiinsä tukien. Aurinko luo vielä lämpöään syyskuiseen päivään, kun rouva astuu terassilta varovasti vihreälle nurmikolle. Luo katseensa omenapuun oksiin. Tekee valintansa, 96 vuoden kokemuksellaan, poimiessaan pari mieleistään omenaa.

Toisen omenista hän ojentaa toiselle ryhmäläiselle sanoen: ”Minä löysin tämän sinulle.” Katselen heitä hymyillen. Kahta onnellista vierekkäisillä tuoleilla omeniaan rouskuttamassa jakaen yhteistä luontokokemusta Päivätoiminta Rinkeplumman terassilla.

Vanhustenviikkoa vietetään nyt 3–10.10.2021 teemalla: ”Luonto antaa voimaa.” Koen tärkeänä, että luonnon merkitystä ikääntyneen elämässä tuodaan esille tällaisten teemaviikkojen avulla. Nykyhetken kaupunkilaistumisen ja teknistymisen keskellä saatamme unohtaa millaisessa maailmassa useat ikääntyneet läheisemme lapsuutensa ja nuoruutensa viettivät.

Muistojen matkalla – keskellä luontoa

Minulla on työurallani ollut se etuoikeus, että olen saanut kuunnella ikäihmisten kertomana heidän eletystä elämästään. Minut on saateltu mielikuvamatkoille kirkkaisiin jokiin rapumertoja katsomaan. Maaseudulle suuren kiven luo, josta lettipäinen tyttö ponnisti perheen suomenhevosen selkään naapuriin päästäkseen. Olen heidän kertomuksiinsa uppoutuneena kiertänyt Lapin lakkasoilla itikoiden keskellä. Kuullut käen kukkuvan pihapuussa talkoilla rakennetun oman tuvan edessä.

Riippumatta ikäihmisen taustoista, heillä kaikilla on rakkaita tarinoita luonnosta kerrottavana. Nämä muistot saavat heidän silmänsä loistamaan, silmien ympärillä olevat rypyt syvenemään ja hymyn huulille. Rollaattoria puristavat kädet olivat aikoinaan vahvoina ohjastamassa hevosta. Nykyisin hitaasti kulkevat jalat kiidättivät aikoinaan polkupyörän selässä neitosta kesäillassa soratietä pitkin kohti tanssilavaa. Hiljalleen iän myötä voimat eivät enää riitä kävelemään lähipuistoon. Koti hiljenee kehräyksestä viimeisen kissaystävän poistuessa autuaammille maille. Ikäihminen siirtyy ikkunan eteen katsomaan huoneistostaan vuodenaikojen vaihtumista. Se luontoa kaipaava ihminen ei kuitenkaan katoa minnekään hänen sisältään.  

”Nämä muistot saavat heidän silmänsä loistamaan, silmien ympärillä olevat rypyt syvenemään ja hymyn huulille.”

Luontoretki nojatuolissa

Vanhustenviikolla vietetään 5.10.2021 SeniorSurf-päivää, jonka teemana on virtuaalinen luonto. Aloitimme meillä Diakonilla viime keväänä hyödyntämään virtuaalisen luonnon tarjoamia mahdollisuuksia Päivätoiminta Rinkeplummassa. Haasteeksemme osoittautuivat tosin kesällä kovat helteet. Niissä kameramme, meidän palveluohjaajien lisäksi, ei pärjännyt ylikuumentumisen vuoksi. Hyviä kokemuksia toiminnasta silti syntyi.

Virtuaalinen luonto tarkoittaa luonnon tuomista ihmisille erilaisten teknologisten ratkaisujen avulla. Luonto siis siirtyy saavutettavaksi ihmisen luo sisätiloihin. Minä ja työkaverini Anne, olemme kutsuneet näin rinkeplummalaiset ryhmäläisemme mukaamme matkoille eri puolelle Suomea kauniisiin maisemiin.

Videoiden avulla olen vienyt heidät kävelemään Yyteriin vappuna jäisessä tuulessa ja kurkkaamaan Reposaareen rantakiviin iskeytyviä vaahtopäitä. Keväistä linnunlaulua kuuntelimme kuvatessani luontopolulla pitkospuilla kävellen. Anne on vienyt virtuaalisesti rinkeplummalaiset venematkalle Vääksystä Heinolaan sekä kiipeämään Aulangonvuoren jyrkkää rinnettä näköalatornille Hämeenlinnassa.

”Toimimme asiakkaidemme jalkoina keräten talteen sen ympäristön kauneuden, joka heiltä jäisi muuten näkemättä voimavarojen heikentymisen vuoksi.”

Innostuksestamme virtuaaliluontoon ovat saaneet osansa niin pihaan eksynyt siili, tyttären kissa kuin puolisommekin. Kameran kanssa kalliolla loikkimisen, kuvakulmien hakemisen ja monen ”eiku”-sanan jälkeen kuvauksen jälki ei ehkä ole aina täysin ammattimainen. Rakkaudella tuotettu materiaali on kuitenkin ollut asiakkaillemme tärkeää. Videoiden avulla Rinkeplummassa television tai valkokankaan edessä on kuulunut paljon huokauksia, naurahduksia, oivalluksia ja esiin nousseita muistoja.

Toimimme asiakkaidemme jalkoina keräten talteen sen ympäristön kauneuden, joka heiltä jäisi muuten näkemättä voimavarojen heikentymisen vuoksi. Ylen äänipankin avulla voimme palauttaa mieliin esimerkiksi kuikan huudon tyynellä järvellä, avantoon pulahtamisen laiturilta ja hevosen hörähdyksen sen tervehtiessä talliin tulijaa. Valokuvat puutarhoistamme saavat katsojansa muistelemaan omia kasvatusmuistoja sekä vinkkaamaan parhaat istutusvinkkinsä meille. Toisinaan pienet asiat luovat valtavasti onnea ympärilleen.

”Videoiden avulla Rinkeplummassa on kuulunut paljon huokauksia, naurahduksia, oivalluksia ja esiin nousseita muistoja… toisinaan pienet asiat luovat valtavasti onnea ympärilleen.”

Luonnon lähelle

Olemme saaneet paljon kiitosta tiloistamme asiakkailtamme ja heidän omaisiltaan. Ikkunalaudat ovat täynnä kukkia. Leikkokukkia löytyy pöydiltä usein. Toimitiloissamme aukeaa näkymä luontoon suurien ikkunoiden kautta. Omalla aidatulla sisäpihallamme on turvallista liikkua. On helppo pujahtaa pienelle happihypylle ja takaisin omaan tahtiin. Käymme kävelyillä DiakonPuistossa. Makkaraakin on jo ehditty kodalla paistaa. Jokainen asiakkaamme on saanut osallistua pihatöihin omien voimiensa mukaan. Yhtä tärkeitähän meillä ovat toimintaa vierestä seuraavat käsiparit, kuin toimintaa toteuttavatkin.

Kirjoitan tätä blogia lomallani vesisateen hakatessa ikkunaan. Ikkunan takana aukeaa Pohjois-Karjalainen kaunis metsämaisena järven takana. Sateen tauotessa pukeudun lämpimästi, otan kameran mukaani ja kävelen ruskan keskelle. Jokaisen askeleeni otan ilolla niiden puolesta, jotka huoneistojensa ikkunoista syksyä katsovat. Odotan jo sitä hetkeä, kun avaan kuvatiedostoni Rinkeplummassa. Himmennämme valot, otamme hyvän asennon nojatuoleissamme ja sukellamme yhdessä värikkääseen syysmetsään.

”Odotan jo sitä hetkeä, kun avaan kuvatiedostoni Rinkeplummassa. Himmennämme valot, otamme hyvän asennon nojatuoleissamme ja sukellamme yhdessä värikkääseen syysmetsään.”

Tilaa
Ilmoita, kun tulee:
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit