Pyhäinpäivänä 2.11.2019 vietetään Diakonin 70-vuotispäivää

70-vuotias Diakon on tänä päivänä nuorekas toimija. Vuosikymmenten aikana on syntynyt Diakonin palvelualue, joka on ainutlaatuinen kokonaisuus Suomessa. Palvelualueellamme liikkuu päiväkodin pieniä lapsia, erityisammattikoulu Luovin ja Diakonia-ammattikorkeakoulun nuoria opiskelijoita, työikäisiä erilaisissa palveluissa ja iso joukko ikäihmisiä. Näkyvillä on ihmisen koko elämänkaari.

Diakonialaitos rakentui sotien jälkeisenä aikana, kun rohkeat satakuntalaiset ryhtyivät rakentamaan lähimmäisen rakkauden pohjalle diakonian koulutusta ja sosiaali- ja terveysalan toimintayksiköitä. Tämän rinnalle syntyivät myös toimintaa tukevat muut yksiköt.  Ensimmäisiä vuosikymmeniämme sävytti työ kehitysvammaisten parissa Antinkartanossa. Sotainvalidit ja -veteraanit olivat suurin asiakasryhmä 1980-luvulta lähtien. Heille rakennettiin Sotainvalidien Sairaskoti ja Kuntoutuskeskus, joka palvelee tänä päivänä sotainvalidien lisäksi Diakon Kuntoutuskeskuksena eri-ikäisten kuntoutuksessa, vaativassa saattohoidossa ja geriatrian osaamiskeskuksena. Nykyinen palvelualue on syntynyt toiminnan kautta vuosien työn tuloksena.

Diakonin palvelualueen laajin toiminta toteutuu nyt DiakonAsumisen palveluissa. Palvelualueellamme on noin 200 ikäihmisen koti. He elävät itsenäistä elämää turvallisessa ympäristössä kaiken tarvittavan ollessa lähellä. Tutut kasvot, aamukävelyllä huikatut huomenet ja vaihdetut kuulumiset ovat arkipäivää. Vuorovaikutus ja naapuruus ovat luonnollisia asioita. Säännöllistä toimintaa ja erilaisia yhteisiä tilaisuuksia on lähes jokaisena päivänä – mukaan on helppo tulla.

Myös Diakonialaitoksen koulutustehtävä jatkuu edelleen ja toteutuu Diakonia-ammattikorkeakoulussa, joka toimii alueella vuonna 2015 uudistetuissa tiloissa.

Diakonin historia kertoo siitä, että yhdessä toteutuu yhteinen hyvä. Sotien jälkeisenä aikana nousivat esiin lähimmäisen rakkauden teemat.  Ajatus siitä, että ”Jokainen on lähimmäinen” on ollut alusta saakka kantavana voimana ja se säilyy myös tulevaisuuteen. Sanat kuuluvat tähän päivään muistuttamaan toinen toisestamme. Tulevat vuosikymmenet Diakonissa toteutuvat alkuperäiselle arvopohjalle: ”Jokainen on lähimmäinen”.

Aku Keltto
toimitusjohtaja