Ikäihmisen oikeuksien puolesta

Julkaistu:

Kirjoituksessa Diakonin toimitusjohtaja, rovasti Aku Keltto pohtii sananvapautta ja ikäihmisten oikeutta osallistua itseään koskeviin päätöksiin.

Porissa Raatihuoneen edustalle kokoontui elokuun 2020 lopulla iso joukko kaupunkilaisia ilmaisemaan huolensa vanhusten hoidosta. Mielenilmaus kertoi aidosta huolesta ikäihmisten palveluiden tilasta ja tulevaisuudesta Porissa. On siis ihmisiä, joilla on suuri sydän, joka sykkii huomioiden ikäihmiset.

Vapaus on tärkeä osa ihmisyyttä

Mielenilmaus on ihmisen vapautta ilmaista mielipiteensä ja tuoda se julki. Vapaus on meille suomalaisille tärkeä. Vapauden kaipuu nousee ihmisyydestä. Vapauden toisenlaisesta historiasta kertovat ikäihmiset, jotka ovat kokeneet, miten kansakunnan vapaus oli uhattuna. Ihmisyyteen on kuulunut kautta aikojen vapaus ja itsemäärääminen.

Sananvapaus on määritelty perustuslaissamme:

”Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.”

Tällä oikeutuksella Porin Raatihuoneen edustalla ilmaistiin huoli vanhusten elinoloista.

Olet oikeutettu osallistumaan itseäsi koskeviin päätöksiin vanhanakin

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut lausunnoille laatusuosituksen hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020–2023 – Tavoitteena ikäystävällinen Suomi. Tuossa asiakirjassa ensimmäinen laatusuositus palveluiden järjestämisosiossa on:

Iäkkäälle henkilölle annettava palvelu toteutetaan hänen itsemääräämisoikeuttansa kunnioittaen ja hänet kohdataan tasavertaisena toimijana. Iäkkään henkilön on oltava aidosti osallinen ja hänen mielipidettään on kuultava palvelun suunnittelussa ja toteutuksessa.

Vaikka tämä on vain valmistelussa oleva suositus, se ilmaisee tahtotilan, jota kohti tässä yhteiskunnassa kuljetaan. Tämän pitäisi olla itsestään selvää ilman suosituksiakin länsimaisen ihmiskäsityksen pohjalta. On hyvä, että itsemääräämisoikeudesta muistutetaan erityisesti ikäihmisten palvelujen järjestämisen yhteydessä.

Tutustu laatusuosituksen luonnokseen (pdf).

70–100 ikäihmistä rollaattoreineen matkalla Diakon-torille.
Yksi herkimmistä hetkistä Diakon-aikanani: 70 – 100 ikäihmistä rollaattoreineen matkalla Diakon-torille.

Tulevaisuudessa tarvitaan vuorovaikutusta, kuuntelua ja aitoa ikäystävällisyyttä. Parhaimmillaan sitä näkee yhteisöissä, joissa välitetään ja asukas/asiakas ovat aidosti keskiössä.

”Tulevaisuudessa tarvitaan vuorovaikutusta, kuuntelua ja aitoa ikäystävällisyyttä.”

Ajankohtaisia teemoja ja ajatusten herättelyä

Tämä on sivuillamme blogi-kirjoitusten alku. Toivoisin, että Diakon-blogi voisi omalta osaltaan nostaa esiin erilaisia ja monipuolisia teemoja, jotka ajankohtaisuudellaan puhuttelevat.

Tervetuloa mukaan, lukemaan sekä osallistumaan!

Tilaa
Ilmoita, kun tulee:
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit